alimentos-con-mas-hierro-0

La font d’on hem tret aquesta taula és Innatia.

El ferro és un mineral essencial en el nostre organisme. Com a funcions més importants, destaquen paper en la formació de l’hemoglobina, substància encarregada de transportar l’oxigen a totes les cèl·lules del cos. El ferro, juntament amb l’oxigen és també necessari per a la producció d’energia a nivell cel·lular.

Al llarg de la vida, hi ha algunes etapes en les quals l’individu és més susceptible de tenir una manca de ferro (adolescència, embaràs i en general, sempre és més susceptible el sexe femení, per tenir majors requeriments). És el que generalment denominem anèmia, encara que les hi ha de molts tipus i en les quals el ferro no és sempre el protagonista. Però l’anèmia  ferropènica, que és la que ens ocupa en aquesta entrada, ocorre quan el cos no té suficient quantitat ferro, el qual ajuda a produir glòbuls vermells.

En aquests casos, a més d’un suplement de ferro com a fàrmac, és tant o més important atendre a l’aportació de ferro per mitjà dels aliments. El ferro que absorbim millor és el present en els productes animals, i la presència d’un àcid en l’aliment, produeix l’augment de l’absorció del mateix.

Aquí hi ha posem una llista d’aliments rics en aquest nutrient i la qualitat de l’absorció, sense deixar de recordar, com sempre, que una alimentació variada i suficient és la mesura preventiva més eficaç per a qualsevol tipus de malnutrició (l’anèmia ho és).Per augmentar l’absorció del ferro, es pot prendre un cítric al final dels menjars (taronja, mandarina, taronja, kiwi, caqui, maduixes,…). El calci competeix també amb el ferro en l’absorció, per la qual cosa no és convenient prendre els suplements de ferro amb un got de llet, per exemple.